Goed advies kan helpen.

In financieel opzicht leven millennials in een veel onzekerder wereld dan de generatie van hun ouders. Goed advies kan daarbij helpen. ‘Veel minder mensen zullen later in een eigen huis kunnen wonen met een eigen pensioen, zaken die we nu heel normaal vinden.’
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, en Andrea Middel, bestuurslid FFP, zijn geïnterviewd voor een recent programma van EenVandaag over millennials. Deze volwassenen, die zijn geboren na 1980, moeten veel zaken zelf regelen die vroeger automatisch door hun werkgever of de overheid werden geregeld. De veelal royale arbeidsvoorwaarden van hun ouders zijn flink versoberd. Ook is de Belastingdienst minder scheutig met aftrekposten en vrijstellingen. Andrea Middel geeft aan: “Millennials die ik in mijn praktijk zie, zijn daar niet boos over. Maar ze zeggen wel: Ik moet het gewoon zelf gaan regelen.”

Pensioen
Sommige werknemers hadden vroeger een premievrij pensioen. Vaak was de hoogte van het pensioen ook nog eens gebaseerd op het laatstverdiende salaris. Tegenwoordig zijn er veel werknemers die helemaal geen pensioen via hun werkgever opbouwen. En stond vroeger de hoogte van het pensioen bijna altijd vast, tegenwoordig gaan veel bedrijven over op een beschikbare premieregeling, waarbij de hoogte van het pensioen onzeker is. En lager dan vroeger. Van werknemers wordt veelal ook verwacht dat zij zich er in verdiepen, bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel risico er wordt gelopen. Dat werknemers zich moeten verdiepen in hun pensioen is niet per se een nadeel, maar niet iedereen zit daar op te wachten. En ook niet iedereen neemt de juiste besluiten, met als mogelijk gevolg een tegenvallend pensioen.
Daarnaast zijn millennials vaker dan eerdere generaties zzp’er, en zelfstandigen moeten zelf voor hun pensioen zorgen. Wie dat niet wil of kan en zich ook niet laat adviseren, wacht een karige oude dag.

Hypotheek
Vroeger was het belastingstelsel er op ingesteld om het lenen van geld voor de aankoop van een huis te stimuleren. Niet alleen doordat de hypotheekrente volledig aftrekbaar was, maar ook doordat huiseigenaren met een spaarhypotheek belastingvrij konden sparen voor de aflossing van de hypotheek. Verder hoefde een hypotheek niet altijd te worden afgelost, zodat huizenkopers dan alleen de rente hoefden te betalen.
De aftrekbaarheid van de hypotheekrente wordt de komende jaren afgebouwd. Verder zijn alle belastingvoordelen op de woningmarkt afgeschaft – maar alleen voor nieuwkomers; bestaande gevallen worden ontzien.
Tenslotte moeten nieuwe huizenkopers verplicht maandelijks op hun hypotheek aflossen. Daardoor vallen voor hun de maandlasten veel hoger uit dan voor oudere generaties met een aflossingsvrije hypotheek.

Baanzekerheid
Het aantal flexbanen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de ontslagvergoeding voor werknemers in loondienst steeds lager geworden. De kantonrechtersformule is vervangen door de veel soberder transitievergoeding. Tot een paar jaar geleden konden werknemers die werden ontslagen een ontslagvergoeding met belastingvoordeel krijgen. Wie nu na een gedwongen ontslag geld mee krijgt, betaalt daarover de volle mep aan inkomstenbelasting.
Van millennials wordt dus verwacht dat zij veel zaken zelf regelen. Dat kan en wil niet iedereen zelf doen. Daarom is het vaak verstandig om advies te vragen aan een gecertificeerd financieel planner FFP. Een financieel planner kan u helpen om zoveel mogelijk controle te houden op uw financiële toekomst. Zodat u ondanks de onzekerder omgeving controle houdt over uw financiën en niet – nu of later – voor onaangename verrassingen komt te staan.